Doe mee met Praktijknetwerk Stikstof Strikken

 

In 2018 van start: Praktijknetwerk Stikstof Strikken

In maart 2018 start het praktijknetwerk Stikstof Strikken. 15 maistelers uit Limburg kunnen deelnemen aan deze twee-jarige praktijkgroep. We gaan aan de slag met de optimalisatie van de teelt van het vanggewas om zo zoveel mogelijk ‘stikstof te strikken’. Bij de teelt van vanggewassen in maïs zijn er een drie systemen mogelijk:

 • Onderzaai (zaai vanggewas bij zaai maïs)
 • Doorzaai (zaai vanggewas bij 6-blad stadium van de maïs)
 • Nazaai (zaai vanggewas na oogst van de maïs)

Iedere mogelijkheid heeft potentie. Maar de slagingskans is nog niet zo stabiel. Om de slagingskans zo groot te maken deelt Praktijkonderzoek AGV haar kennis en ervaring in het netwerk en gaan telers onder begeleiding aan de slag met maken van een plan van aanpak voor een eigen ‘testperceel’. Praktijkonderzoek AGV laat op een aantal percelen bodemanalyses uitvoeren zodat telers zelf  ervaren hoe geslaagd de teelt van het vanggewas is geweest.

Het jaarprogramma

Het jaar is opgebouwd uit de volgende bijeenkomsten:

 • Startbijeenkomst
 • Werkcollege: plan van aanpak maken
 • Tussentijdse veldbijeenkomst
 • Evaluatie bijeenkomst in het najaar

Voor iedere deelnemen zijn er individuele contactmomenten. Kosten voor de bijeenkomsten en bodemanalyses worden voor het overgrote deel bekostigd vanuit het project. De eigen bijdrage bedraagt €100,- per jaar. Gaat u aan de slag met Proterra? Dan ontvangt u zaaizaad t.w.v. €100,- per jaar voor een oppervlakte van 2ha.

Lees in deze leaflet meer over het programma.

Waarom deelnemen?

 • De laatste kennis op gebied van onderzaaien
 • Kwalitatief hoogwaardig programma
 • Minimale kosten
 • Goede voorbereiding op zesde actieprogramma

Meer informatie of deelnemen

Heeft u vragen of interesse om deel te nemen aan dit netwerk? Stuurt u dan een e-mail naar jacqueline.ulen[a]wur.nl. Dan neem ik contact met u op. Of bekijk de leaflet voor meer informatie.

Dit waardenetwerk wordt mogelijk gemaakt door toekenning van de subsidie SILG Limburg 2015 Paragraaf 4.4: Waardenetwerken ter verbetering van de grondwaterkwaliteit en mede-gefinancierd door Barenbrug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *