Maak kennis met satellietbedrijf Maatschap Brosens, Wouwse Plantage

Vanaf dit jaar doen de broers Jeroen en Roger Brosens mee als satellietbedrijf bij Grondig Boeren met Mais. De gebroeders houden 125 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Ze werken daarnaast buiten de deur op ZZP-basis. Roger is ook actief als districtsvoorzitter West-Brabant/Zeeland bij Friesland Campina. Het duo is verenigd in Maatschap Brosens en gevestigd in Wouwse Plantage.

 

Het traditionele maisteeltsysteem loopt op zijn eind

De gebroeders willen zich inzetten om het draagvlak voor maisteelt te behouden. ‘We moeten de nitraatproblematiek oplossen en de glyfosaat afhankelijkheid opheffen’, aldus de gebroeders. ‘Doorgaan met mais telen zoals we dat de afgelopen 20 jaar hebben gedaan, dat is aflopende zaak. We moeten over op een nieuw systeem.’ Hoe ze denken over een ander gewas? De broers zien hier nog niet direct de oplossing in: ‘Mais is een geweldig gewas wat met relatief weinig bemesting, gewasbescherming en arbeid veel massa kan produceren. Een ander gewas kan niet zomaar tegen die kwaliteiten op.’

 

Demonstraties bij Maatschap Brosens

Binnenkort gaan Jeroen en Roger met Praktijkonderzoek AGV, adviseur en loonwerker om tafel om een plan van aanpak te maken voor een of meerdere demopercelen. Het duo denkt aan het gedeeltelijk mechanisch uitvoeren van de onkruidbestrijding met schoffel of eg. Daarnaast willen de gebroeders eigenlijk af van de glyfosaat afhankelijkheid in het voorjaar. In dit kader hebben ze eerder al gekozen voor een andere groenbemester met Japanse haver die van zichzelf in de winter al slijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *