Maatschap Brosens, Wouwse Plantage

 

Demo 2021:

Dit jaar richten Roger en Jeroen Brosens zich op het verkleinen van het vanggewas, er worden drie verschillende methoden vergeleken:

  • Mechanisch verkleinen,
  • Glyfosaat toepassen begin maart en vijf dagen later bewerken
  • Glyfosaat toepassen begin maart en drie weken later bewerken.

In deze demo wordt gekeken welk effect deze bewerkingen hebben op de vertering van het vanggewas en dus nalevering en beschikbaarheid van nutriënten voor de mais. De vraag luidt: Welke methode zorgt voor de best getimede nawerking van het vanggewas zodat het hoofdgewas hier optimaal gebruik van kan maken?

 

Over Jeroen en Roger

Vanaf 2018 doen de broers Jeroen en Roger Brosens mee als satellietbedrijf bij Grondig Boeren met Mais. De gebroeders houden 125 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Ze werken daarnaast buiten de deur op ZZP-basis. Roger is ook actief als districtsvoorzitter West-Brabant/Zeeland bij Friesland Campina. Het duo is verenigd in Maatschap Brosens en gevestigd in Wouwse Plantage.

 

Het traditionele maisteeltsysteem loopt op zijn eind

De gebroeders willen zich inzetten om het draagvlak voor maisteelt te behouden. ‘We moeten de nitraatproblematiek oplossen en de glyfosaat afhankelijkheid opheffen’, aldus de gebroeders. ‘Doorgaan met mais telen zoals we dat de afgelopen 20 jaar hebben gedaan, dat is aflopende zaak. We moeten over op een nieuw systeem.’ Hoe ze denken over een ander gewas? De broers zien hier nog niet direct de oplossing in: ‘Mais is een geweldig gewas wat met relatief weinig bemesting, gewasbescherming en arbeid veel massa kan produceren. Een ander gewas kan niet zomaar tegen die kwaliteiten op.’

 

Resultaten demonstraties 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *