Het eerste satellietbedrijf GBmM Brabant

Satellietbedrijf Maatschap Verstraten te Westerbeek

Lucas en Jos Verstraten uit Westerbeek meldde zich dit voorjaar bij ons. Om als satellietbedrijf mee te draaien in Grondig Boeren met Maïs. Ze pasten één van de teeltmaatregelen toe en hoe dat bevallen is hoort en ziet u op de najaarsbijeenkomst.

Het bedrijf
Maatschap Verstraten, gevestigd in Westerbeek, is een onderneming met 130 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De ondernemers betelen 50 ha voor ruwvoerwinning en ruilt een deel van zijn gronden. Ze boeren op podzolgronden, de klassieke uitspoelingsgevoelige gronden van Brabant. Ze ervaren geen bodemproblemen. Maar dat we aandacht moeten hebben voor de bodem: daar zijn ze van overtuigd. Maar hoe doe je dat dan? Lucas en Jos hanteren verschillende strategieën. In het kader van Grondig Boeren met Maïs gingen ze aan de slag met onderzaai in het 6-blad stadium.

Een satellietbedrijf, wat is dat?
In Grondig Boeren met Mais staat de systeemdemonstratie centraal. We volgen deze maissystemen meerdere jaren om toe te werken naar praktijkrijpe teeltwijzen. Daarnaast zetten we een netwerk op van Brabantse ondernemers. Ondernemers die aansluiten als satellietbedrijf gaan aan de slag met een of meerdere teeltmaatregelen. Satellietbedrijven zijn ambassadeurs verspreid over de provincie die onderdelen uit de systeemdemo bedrijfsspecifiek toepassen. Een combinatie van Praktijkonderzoeker, erfbetreder en loonwerker begeleiden de satellietbedrijven. Wij helpen met de aanpak, aanleg en verzorgen bodemanalyses. Een goede vergelijking maken tussen je huidige aanpak en de nieuwe aanpak vraagt tenslotte extra aandacht.

Satellietbedrijven Brabant Breed
Het netwerk aan satellietbedrijven verzorgen bijeenkomsten op hun eigen bedrijf. Zo werken we toe naar Brabant Breed ervaringen delen en bediscussiëren.

One thought on “Het eerste satellietbedrijf GBmM Brabant

  1. Pingback: Tweede satellietbedrijf Grondig Boeren met Mais Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *