Tweede satellietbedrijf Grondig Boeren met Mais Brabant

 

In 2018 sluit Maatschap Driessen Visser Landbouw aan als satellietbedrijf binnen Grondig Boeren met Mais Brabant. Samen hebben vader, moeder  en zoon een akkerbouwbedrijf in Asten-Heusden. De voormalig melkveehouders betelen 35 hectare, allemaal aan huis. De ouders zitten op het bedrijf. Zoon Tom gebruikt zijn groene vingers daarnaast ook als ZZP’er voor agrarische werkzaamheden.

 

De akkerbouw mindset

Als akkerbouwers leren ze nog elk jaar nog bij over de bodem, zeggen ze. Om eens wat te noemen. Voorheen lag de focus op: Hoe krijgen we zoveel mogelijk maïs van de grond áf? Daar wordt nu anders over gedacht. Zo wil Tom komend jaar een deel van de snijmaïs vervangen door korrelmais. Nu is er meer oog voor organische stof. Daarnaast doen ze al jaren aan niet-kerende grondbewerking bij hun maisteelt. Toon: ‘We ploegen graag, maar denken dat níet ploegen beter is’.

 

Benieuwd naar het nitraatgehalte

Naast niet-kerende grondbewerking gebruikt het duo bijna geen kunstmest bij de maisteelt. Ze zijn benieuwd welk nitraatgehalte die teeltwijze oplevert. Toon: ‘De landbouw is verantwoordelijk voor een bepaalde uitspoeling van nitraat, maar waar zijn wij verantwoordelijk voor? En is het nitraatgehalte echt zo laag als wij verwachten?’ Het zijn vragen die ze graag beantwoord zien.

 

Veel ideeën voor demonstraties

Bij een bezoek aan Maatschap Driessen Visser Landbouw bent u er in de zomer van verzekerd dat u interessante demo’s kunt komen bekijken. Zo telen ze mais op Dämmen gezaaid met een eigen gebouwde machine. Ze verwachten dat dit dezelfde uitwerking heeft als rijenbemesting. Maar is dat ook zo? En hoe zit het met onderzaaien bij korrelmaïs: wat is het effect van wel of niet beregenen? Deze winter gaan we met de familie om tafel om te kijken welke demonstraties komend jaar uitgevoerd gaan worden. Aan demonstratie-ideeën is in ieder geval géén gebrek.

Hier leest u meer over satellietbedrijven in Grondig Boeren met Mais Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *