Derde satellietbedrijf Grondig Boeren met Mais Brabant

Frank Mijs uit Bladel Beeld: Peter van Houweling

Frank Mijs uit Bladel. U zou hem kunnen kennen van een recent artikel in de Nieuwe Oogst. De kop van dat artikel: ‘Aandacht voor bodem levert veel op’ zegt al veel over hoe Frank in de wedstrijd zit. Dit jaar start Melkveebedrijf Mijs als satellietbedrijf Grondig Boeren met Mais Brabant.

 

Het bedrijf

Melkveehouder Frank Mijs uit Bladel heeft een VOF met zijn ouders. De vof heeft 27 ha in Nederland (ongeveer 5ha mais en de rest grasland) en in België 18 hectare maisland. In 2018 mag de vof 91 koeien en 50 stuks jongvee houden. Gemiddelde gewasopbrengsten: gras 14.500 kilo droge stof, mais 18.600 kilo droge stof.

 

Op kleine schaal proberen, lering trekken en je bedrijfsvoering verbeteren

Frank vindt het belangrijk om zijn eigen beslissingen te maken. Mijs: ‘Als je je eigen beslissingen maakt, weet je ook waarom je iets doet’. Hij werkt niet met een vaste adviseur, maar verzoekt mensen op basis van wat hij wil weten. Om uit te zoeken wat bij hem past, probeert Mijs geregeld het een en ander uit op kleine schaal. Zo heeft hij met een aantal proefzakjes mais, een aantal rassen gezaaid en gevolgd. Op basis van die ervaringen stapt hij voor komend jaar over naar een ander maisras.

Zijn keuzes zijn op de eerste plaats gebaseerd op saldo. Vlak daarna volgt organische stof. Frank is niet bang om daar in te investeren. ‘Als melkveehouder moet je de beste akkerbouwer zijn om zo veel mogelijk melk uit gras en mais te halen.’ Die filosofie klinkt door in de bedrijfsvoering van de VOF.

 

Borium

Frank denkt erover om de kunstmest bij de maisteelt weg te laten. Borium is hierbij een aandachtspunt. Het weglaten van borium mag niet leiden tot een boriumtekort bij de mais. Het sporenelement zit wel in de bodem, maar het zou vast zitten aan de kalkdeeltjes. Maar hoe zit dat nu precies? En is het strooien van borium de enige oplossing? Of kun je in plaats daarvan niet een manier kunnen vinden om de borium vrij te maken? Het zou een onderwerp kunnen zijn waar Frank komend jaar mee aan de slag gaat. Binnenkort gaan we (Praktijkonderzoek AGV, loonwerker, adviseur Jan van Middelaar en Frank) om tafel om een plan van aanpak te maken.

Verder lezen? Ga hier naar het artikel ‘Aandacht voor bodem levert veel op’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *