Mechanisch inwerken vanggewas

2020
Het gebruik Round-Up is omstreden en past niet in een duurzame maisteelt. Voor het vernietigen en inwerken van het vanggewas zijn we daarom opzoek naar mechanische alternatieven. Ook dit jaar hebben we weer een demonstratie aangelegd waarin we verschillende varianten hierin vergelijken.

A: frezen + smaragd hoofdgrondbewerking
B: frezen + spitten hoofdgrondbewerking
C: klepelen en smaragd + smaragd hoofdgrondbewerking
D: klepelen en smaragd + spitten hoofdgrondbewerking
E: smaragd + ploegen hoofdgrondbewerking

De resultaten tot nu toe lijken in lijn met 2019, een bewerking bestaande uit klepelen en smaragd, gevolgd door een hoofdgrondbewerking met smaragd is niet afdoende om het vanggewas te vernietigen. De objecten met een intensieve hoofdgrondbewerking lijken goed geslaagd.

2019
In 2019 hadden we ook een demo met verschillende vormen van het mechanisch inwerken van het vanggewas. Het vanggewas werd al dan niet geklepeld, vervolgens gefreesd of met de smaragd bewerkt, en vervolgens werd de hoofdgrondbewerking uitgevoerd; ploegen, spitten of smaragd. Hieronder enkele beelden van het resultaat. Vlak na de bewerkingen leek frezen een meer geslaagd effect te hebben dan klepelen, en een intensievere grondbewerking leidde ook tot een schoner zaaibed. Gedurende het seizoen was er in sommige objecten best veel hergroei van het vanggewas, wat deels ook tot opbrengstreductie in de mais heeft geleid.

 

One thought on “Mechanisch inwerken vanggewas

 1. J.H.Brouwer Reply

  Hallo,

  Ik mis hier welke vanggewassen gebruikt zijn.
  Gras komt snel weer met vochtige omstandigheden.

  Vr.gr. J.H.Brouwer
  Nijeveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *